Uleiul de cătina – unul dintre cele mai sănătoase tipuri de ulei – află cum te poate ajuta

Uleiul de cătină este folosit de mii de ani ca remediu natural împotriva diferitelor afecțiuni.
Uneori denumit “fructul sfânt din Himalaya”, uleiul de cătină poate fi aplicat pe piele sau ingerat.

Un remediu popular în medicamentele ayurvedice și tradiționale chinezești, acesta poate oferi beneficii pentru sănătate, de la susținerea inimii până la protejarea împotriva diabetului, a ulcerului gastric și a afecțiunilor pielii.

 Iată 10 beneficii ale uleiului de cătină susținute de știință:

1. Bogat în mulți nutrienți
Uleiul de cătină este bogat în diverse vitamine, minerale și compuși benefici ai plantelor.
De exemplu, este în mod natural plin de antioxidanți, care vă ajută să vă protejați corpul împotriva îmbătrânirii și a bolilor precum cancerul și bolile de inimă.

Semințele și frunzele sunt, de asemenea, deosebit de bogate în quercetină, un flavonoid legat de scăderea tensiunii arteriale și de un risc redus de boli de inimă.

Mai mult, boabele sale se mândresc cu potasiu, calciu, magneziu, fier și fosfor. De asemenea, conțin cantități bune de folat, biotină și vitamine B1, B2, B6, C și E.

Mai mult de jumătate din grăsimile găsite în uleiul de cătină sunt grăsimi mono și polinesaturate, două tipuri de grăsimi sănătoase.

Interesant este că uleiul de cătină poate fi unul dintre singurele alimente vegetale cunoscute care furnizează toți cei patru acizi grași omega – omega-3, omega-6, omega-7 și omega-9.

2. Promovează sănătatea inimii
Uleiul de cătină menține sănătatea inimii în mai multe moduri diferite.
Antioxidanții săi pot ajuta la reducerea factorilor de risc de boli de inimă, inclusiv cheaguri de sânge, tensiune arterială și niveluri de colesterol din sânge.

3. Poate proteja împotriva diabetului
Uleiul de cătină ajută la prevenirea diabetului.
Studiile la animale arată că poate contribui la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin creșterea secreției de insulină și a sensibilității la insulină.

4. Vă protejează pielea
Compușii din uleiul de cătină vă pot îmbunătăți sănătatea pielii atunci când este aplicat direct pe piele.

Există dovezi că uleiul de cătină poate preveni uscarea pielii și vă poate ajuta la vindecarea arsurilor, degerăturilor și escarelor. Rețineți că sunt necesare mai multe studii umane.

5. Stimulează sistemul imunitar
Uleiul de cătină vă poate ajuta să vă protejați corpul împotriva infecțiilor.
Experții atribuie acest efect, în mare parte, conținutului ridicat de flavonoizi din ulei.

Flavonoidele sunt compuși vegetali benefici care vă pot întări sistemul imunitar prin creșterea rezistenței la boli.

Uleiul de cătină conține o cantitate bună de antioxidanți, compuși benefici ai plantelor care pot ajuta, de asemenea, la apărarea organismului împotriva microbilor.
Acestea fiind spuse, cercetările la om lipsesc.

6. Sprijină un ficat sănătos
Uleiul de cătină poate contribui la menținerea unui ficat sănătos.
Acest lucru se datorează conținutului de grăsimi sănătoase, vitamina E și carotenoizi, toate acestea putând proteja celulele hepatice de daune.

7. Ajută la combaterea celulelor canceroase
Compușii prezenți în uleiul de cătină pot ajuta la combaterea cancerului. Aceste efecte protectoare pot fi cauzate de flavonoizi și antioxidanți din ulei.

De exemplu, cătina este bogată în quercetină, un flavonoid care pare să ajute la distrugerea celulelor canceroase.

Diferiții antioxidanți ai cătinei, inclusiv carotenoizii și vitamina E, pot proteja împotriva acestei boli.

8. Îmbunătăți digestia
Studiile la animale indică faptul că uleiul de cătină poate ajuta la prevenirea și tratarea ulcerelor de stomac.

9. Reduce simptomele menopauzei
Cătina poate reduce uscarea vaginală și poate acționa ca un tratament alternativ eficient pentru femeile aflate în postmenopauză care nu pot lua estrogen.

10. Poate reduce simptomele depresiei:
Studiile la animale au raportat că uleiul de cătină poate avea efecte antidepresive. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost studiat la oameni.