Sucul de CARTOFI cruzi – pansament pentru STOMAC și alte 3 beneficii (Cum se prepara corect )

Cartofii, cultivați la o scară largă în întreaga lume datorită valorii lor nutritive și versatilității culinare, sunt plini de proprietăți curative și cosmetice, astfel încât aceștia pot fi folosiți pentru a trata o varietate largă de afecțiuni medicale și estetice.

În continuare vă vom prezenta sucul de cartofi cruzi, care este util în foarte multe afecțiuni, motiv pentru care ar trebui inclus în dieta zilnică.

Deși sucul de cartofi nu pare să sune la fel de delicios ca alternativa gătită a acestui ingredient popular, află că este bogat în vitamine esențiale și nutrienți. Mai mult, sucul de cartofi conține aproximativ jumătate din nutrienții conținuți de o porție de cartofi gătiți.

Un truc pentru a face sucul de cartofi mai plăcut la gust este să adaugi fie o linguriță de miere în amestec, fie o jumătate de lămâie sau lime stoarsă. Câteva frunze de busuioc proaspăt pot da și mai multă savoare sucului, așa încât acesta să semene mai mult la gust cu o limonadă. 

Cartoful – proprietăți nutritive

Deoarece cele mai multe substanțe nutritive sunt conținute în sau sub pieliță, este important să nu cojim cartofii atunci cand îi stoarcem pentru a folosi sucul si nici când îi gătim.

Se curăță doar de părțile nedorite. Cartofii noi în special sunt deosebit de bogați cu toate aceste substante nutritive.

Cartofii sunt compusi in principal din amidon, un carbohidrat complex, si sunt practic fara grasimi si colestrol. Ei contin cantitati mari de beta-caroten, vitamina A, C, vitamine din complexul B (B1, B2, B6 si acid folic), potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor, sulf si cupru, precum si cantitati mici de fibre si proteine (aproximativ 2,5 g dintr-un cartof de dimensiuni medii).

Sucul de cartofi – beneficii pentru sănătate

Sucul de cartofi cruzi se folosește cu foarte bune rezultate în gastrite, ulcere gastrice și duodenale, dispepsii, hepatopatii, litiaza biliară, constipație, hemoroizi, glicoruzie și diabet florid, scorbut.

Sucul de cartofi este de asemenea recomandat zilnic ca tratament al bolilor de plămâni, cancer, în afecțiuni ale splinei și ficatului, boli de inimă, dureri de cap frecvente și dureri menstruale.

Extern, feliile de cartofi cruzi, puse pe frunte și legate, ameliorează durerea de cap, iar în cazul arsurilor mici de piele, se rad cartofii cruzi și se așează pe arsuri, legați cu tifon. Se folosesc cu succes și pentru arsurile solare. Pentru suprafete mai mari de piele, se aplica sucul de cartofi cruzi.

Consumat în preparate ușoare, cartoful este un adjuvant în boli renale, boli ale tubului digestiv și hepatice.

Utilizări terapeutice

Sucul de cartofi în gastrită și ulcer gastric

Probabil cea mai comună utilizare a sucului proaspat de cartofi cruzi este aceea de a trata gastrita, colita, ulcerul gastric si intestinal datorita proprietatilor sale antiacide si de vindecare. In aceste cazuri, pentru a obtine beneficii maxime de pe urma consumului de suc de cartofi, este recomandabil sa se bea o jumatate de pahar de suc de cartofi de 3-4 ori pe zi, timp de cel putin o luna.

Medicii specialisti dintr-un spital din Munchen au obtinut rezultate foarte bune in tratamentul ulcerului de stomac si de duoden. Ei au administrat bolnavilor sucul de cartofi cruzi. S-a observat ca ameliorarea afectiunilor a fost mai rapida decat cu oricare dintre produsele farmaceutice cunoscute in acea perioada (1952).

Sucul de cartofi cu miere de albine se recomanda pentru afectiunile intestinale. Consumat, actioneaza ca un pansament gastric. Sucul de cartofi are rolul de a imbogati si de a reface flora intestinala. Sucul de cartofi este de asemenea recomandat pentru ameliorarea afectiunilor intestinale ce pot sa apara in urma consumului de antibiotice si alte tratamente medicamentoase.

Detoxifică organismul

Antioxidanții din sucul de cartofi stimulează eliminarea deșeurilor acumulate în ficat, colon și rinichi. Fibrele, vitaminele și mineralele esențiale din componența sa îmbunătățesc procesele responsabile de filtrarea toxinelor din sânge.

În plus, sucul de cartofi nu conține colesterol și stimulează circulația sanguină, ajutând astfel la prevenirea îmbătrânirii premature.

Te scapă de anemie

Cartofii sunt surse excelente de fier si acid folic, acestea fiind esentiale pentru producerea de celule rosii din sange. Din acest motiv, cartofii pot fi folositi ca ajutor natural in prevenirea sau tratarea diferitelor forme de anemie.

Ameliorează artrita

La fel ca si reumatismul, artrita este o stare inflamatorie. Mineralele, potasiul si sarea organica din cartof il fac un bun antiinflamator. Taie un cartof cu pieliță cu tot în felii si pune-l intr-un pahar cu apa distilata. Apa de pe cartof se bea dimineata pe stomacul gol.

Ajută în constipație și hemoroizi

Cartofii fierți sau pregătiți la abur promovează formarea si trecerea scaunelor moi, hidratate. Astfel cartofii pot fi utilizati in mod eficient ca remediu natural pentru constipatie, curatarea intestinului si pentru a preveni hemoroizii.

Combate hipertensiunea

Cartofii sunt surse excelente de potasiu care ajuta la scaderea si stabilizarea tensiunii arteriale.

Ameliorează durerile de articulații

Sucul natural de cartofi cruzi conține compuși antiinflamatori puternici, drept pentru care este un remediu natural excelent pentru a ameliora durerile musculare și articulare.

Adăugată în dietă, această băutură repară dezechilibrele proceselor inflamatoare din corp și ajută la ameliorarea durerilor.

Amelioreaza reumatismul

Zeama sau sucul extras din cartoful crud este un excelent remediu pentru reumatism. Sucul de cartofi este foarte detoxifiant pentru starile toxice. Pentru a obtine efectele dorite, se consuma 2 linguri de suc de cartof inainte de fiecare masa.

Prepararea sucului de cartofi

Tehnica de preparare a sucului de cartofi este usoara. Trebuie insa sa tinem seama de unele recomandari. Se aleg cartofii sănătoși si neîncolțiți. Tuberculii pastrati la lumina nu se recomanda pentru prepararea sucului deoarece contin o cantitate mai mare de solanina. Tuberculii de cartofi se spala, se curata de coaja. Se spala din nou si se introduc in apa pentru a nu se innegri.

Sucul de cartofi se obtine simplu. Poti sa folosesti un storcator sau un blender. Daca nu, folosesti metoda traditionala. Pentru a obtine sucul, cartofii se maruntesc dandu-i prin ochiurile mici ale razatoarei. De asemenea, se pot trece de 2 ori prin masina de tocat. Se separa opi sucul de cartofi printr-un tifon curat. Se consuma imediat.

Sucul de cartofi cruzi se foloseste numai proaspat. Nu se pastreaza.

Administrare

Pentru tratarea gastritei hiperacide, ulcerului gastroduodenal, litiazei biliare, se consuma sucul de cartofi proaspat, extras din tuberculi. Se beau 2-3 paharele de suc de cartofi pe zi.

Pentru tratarea ulcerelor gastroduodenale, diabetului, cancerului gastric, se bea sucul de cartofi proaspat, cruzi, extras din tuberculi. Se bea cate jumatate de pahar de suc de cartofi, de 4 ori pe zi, timp de o luna.

Pentru tratarea tumorilor, a hepatopatiilor, litiazei biliare, constipatiei, hemoroizilor, glicozuriei si diabetului florid, scorbutului, se consuma sucul de cartofi proaspat, la care se adauga suc de morcovi sau suc de lamaie. Se bea cate jumatate de pahar, de 2 ori pe zi. Cura dureaza 30 de zile.

Pentru tratarea de insomnii si dureri cronice de cap, se recomanda sucul de cartofi cruzi. Se bea cate jumatate sau un sfert de pahar cu o jumatate de ora inainte de micul dejun si de pranz. Cura cu suc de cartofi dureaza 2-3 saptamani.

Citește și: Baie la PICIOARE – iată cele mai bune rețete care ajută la detoxifierea întregului organism