Sirop de muguri de brad, pin sau molid

Sirop de muguri de brad, pin sau molid făcut în casă, rețetă pas cu pas. Află totul despre siropul de muguri de brad, beneficii, valori nutriționale și proprietățile acestuia. 

În fața casei, am doi brazi, plantați în urmă cu 12 ani, când ne-am mutat aici. Acum au, fiecare, mai mult de trei metri înălțime și categoric sunt principalul motiv pentru care oamenii privesc cu încântare casa noastră, atunci când trec pe stradă. Brazii mei nu sunt din același soi, așa că doar unul e plin de muguri de un verde crud în această perioadă. Al doilea e albăstrui și mugurii îi apar mult mai târziu, la finele lui iunie. În fine, nu mă prea îndur eu să rup muguri de brad, dar anul ăsta am cules cea mai serioasă recoltă de până acum. 200 de grame, mugur de mugur cules de pe crengi diferite, pentru ca bradul să nu sufere. A fost suficient ca să fac un excelent sirop , 100% natural.

Sursa:pinterest.ro

Proprietățile siropului de muguri de conifere

Dacă vă întrebați la ce e bun siropul de muguri de brad, de pin sau de molid, în primul rând e bun la gust. Mugurii sunt plini de vitamina C. Ca să beneficiați de aceasta, ar trebui să îi consumați cruzi. Chiar sunt plăcuți la gust, cu o tentă citrică pe lângă cea ce rășină! În acest sirop de muguri de brad, însă, rămân suficiente beneficii, altele decât vitamina C, care se distruge prin fierbere. Asta pentru că mugurii coniferelor conțin și potasiu și magneziu. Mai conțin și un ulei natural cu proprietăți antimicrobiene, antibacteriale și stimulatoare ale sistemului imunitar. Iată de ce, din cele mai vechi timpuri, mugurii de conifere sunt folosiți ca remediu pentru tuse, bronșite, în convalescența bolilor de plămâni etc.

Ingrediente sirop de muguri de brad, pin sau molid

  • 250 de grame de muguri de brad (un castronel cu volumul de 1 litru)
  • 1 litru de apă
  • 1 kg. de zahăr
  • 1 lămâie mare – zeama bine stoarsă și opțional și puțină coajă

Recoltarea și spălarea mugurilor

1. Mugurii de brad sunt foarte ușori, așa că vor ocupa un volum relativ mare. Când îi culegeți, țineți cont să nu rupeți mulți muguri de pe aceeași creangă, asta va afecta negativ dezvoltarea ulterioară și aspectul bradului.

2. Odată ce sunt culeși, umpleți chiuveta (sau un castron mare) cu apă rece. Adăugați mugurii și agitați-i ușor, trecând cu mâna printre ei. Mugurii plutesc la suprafața apei, praful și alte particule de murdărie vor cădea la fund. Culegeți mugurii și puneți-i într-o strecurătoare, goliți chiuveta, clătiți-o și repetați procedeul descris de încă două ori. Așterneți șervete de hârtie absorbantă și răspândiți mugurii pe acestea. Zvântați-i bine. Odată bine zvântați, dacă nu doriți să pregătiți imediat siropul, se pot păstra la congelator, până când îi veți folosi. Din acești muguri de brad se poate face și ceai, nu doar sirop.

sursa: lauralaurentiu.ro

Prepararea siropului

3. Mugurii de brad se pun într-o oală (cam de 3 litri) și se adaugă 1 litru de apă. Ei plutesc, cum am mai spus, dar dacă sunt apăsați ușor, apa ar trebui să îi acopere cam de 2-3 degete. Acoperim oala cu capacul și lăsăm mugurii de brad în apa rece timp de 4 ore. În acest timp, mugurii se vor hidrata și o bună parte dintre substanțele benefice pe care le conțin vor trece în apă, prin  osmoza.

4. După trecerea timpului menit hidratării, punem oala pe foc mediu și aducem lichidul la fierbere. Când dă în clocot, acoperim oala cu capacul și reducem focul. Nu fierbem mai mult decât e nevoie. Vreo 3-4 minute de clocote potrivite, până când toți mugurii devin mai degrabă gălbui decât verzi. Oprim focul și lăsăm lichidul să infuzeze timp de minimum 8 ore (peste noapte).

5. După trecerea celor 8 ore, lichidul din oală a căpătat un aspect ușor lăptos. Acesta e un semn că uleiul natural din muguri a trecut în lichid. Mugurii s-au lăsat la fundul oalei iar din oală se răspândește un superb parfum de conifere.

6. Adăugăm acum zahărul, zeama unei lămâi mari (două, dacă sunt mai mici). Opțional, putem adăuga câteva bucățele de coajă de lămâie, doar partea galbenă, numai dacă ne place aroma.

Fierberea siropului

7. Aducem totul la fierbere, la foc potrivit. Ca orice alt sirop, și acest sirop de muguri de brad trebuie fiert până atinge concentrația optimă și temperatura de 106°C. Pentru asta, cel mai util este să folosiți un termometru special pentru cofetărie.

8. Temperatura de 106°C nu se va atinge foarte rapid, însă. Între momentul în care a fost făcută precedenta poză, în care al meu sirop de muguri de brad începea să fiarbă, și până când a fost făcută poza de mai jos, în care vedeți pe marcajul termometrului că s-a atins temperatura țintă, au trecut exact 34 de minute.

În cazul în care nu aveți un termometru ca cel din imagine – eu vă recomand să vă luați unul, e un ajutor esențial când faceți gem, dulceață dar și alte rețete – vă puteți orienta după aspectul bulelor de la suprafață. Bulele mari, așa cum se văd mai jos, indică faptul că siropul e gata. Puteți proba și picurând câteva picături pe o farfurioară rece (ținută la congelator). Dacă picăturile de sirop de muguri de brad își mențin forma, ca niște mici perle, atunci când farfuria e înclinată, e semn că siropul este gata.

Nu are sens să fierbem siropul mai mult decât e necesar. Nu văd niciun motiv să fie ținut pe foc până se înnegrește, poate doar să încercăm pe cineva că ar fi, de fapt, cola. Imediat ce siropul este gata de fiert, e gata de îmbuteliat.

Îmbuteliere și păstrare

9. Vom turna al nostru sirop de muguri de brad, fierbinte, în sticle sterilizate, la care avem capace/dopuri care închid etanș. Sub sticle așezăm o tavă metalică. Aceasta va prelua șocul termic la care este supusă sticla atunci când se toarnă siropul fierbinte, prevenind spargerea acesteia. Siropul îl turnăm printr-o pâlnie deasupra de care așezăm o sită metalică fină. Presăm bine acele de brad, ca să scurgem ultima picătură de sirop. Închidem imediat sticlele cu dopuri și le învelim cu șervete de bucătărie, să se răcească lent. Păstrăm sticlele în cămară, într-un loc întunecos și răcoros.

Sirop de muguri de brad – utilizarea

Un sirop de muguri de brad, pin sau molid, pregătit așa cum am explicat mai sus și îmbuteliat corect, rezistă fără probleme peste iarnă. Pentru consum, siropul se poate dilua cu apă plată sau carbogazoasă așa cum am explicat și mai sus, rezultă o băutură răcoritoare foarte gustoasă. Putem să adăugăm și câteva cuburi de gheață, poate o felie de lămâie, aroma băuturii, cu iz de conifere umbroase și citrice, e foarte revigorantă. Putem adăuga siropul și în ceai, dar putem să-l folosim și pentru a stropi niște pancakes sau o înghețată.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *