SÂNZIENELE GALBENE tratează problemele PIELII, inclusiv cele grave (rețeta pentru uz extern)

Sânzienele galbene (Galium verum) sunt plante medicinale răspândite în toată țara, întâlnite la marginea pădurilor, a drumurilor, pe câmpii, în fânețe și tufișuri.

Sânziana galbenă are tulpina destul de înaltă, iar florile sale sunt mărunte, galben-aurii şi dispuse astfel încât, văzute de la distanţă, seamănă cu o ploaie de stele.

Mirosul florilor este dulce, amintind de cel al mierii.

Recoltare

Se recoltează părțile aeriene ale plantei, în timpul infloritului (mai-august), tăindu-se la 3-5 cm deasupra solului. Planta se usucă la umbră, în strat subțire. Se întoarce zilnic.

Prin uscare, dintr-un kilogram de plantă proaspăt culeasă se obține aproape un sfert de kilogram de plantă uscată.

Extern, sânzienele galbene contribuie la eliminarea disconfortului care apare la nivelul pielii.

Extractul fluid

Mod de preparare

Se pun 20 de linguri de pulbere de sânziene (florile uscate măcinate fin cu râșnița de cafea, apoi cernute) într-un vas.

Se acoperă cu alcool de 75 grade (trei părți alcool alimentar de 90 grade și o parte apă), suficient cât să cuprindă pulberea și să rămână o peliculă de alcool de 1 cm deasupra.

Se închide ermetic și se lasă la macerat vreme de 14 zile, apoi se stoarce și se filtrează.

Tinctura astfel obținută se pune într-o farfurie întinsă, curată și se lasă vreme de 12-24 de ore la evaporat, până când volumul scade de trei ori.

Se obține astfel o pastă închisă la culoare și foarte parfumată, ale cărei virtuți vindecătoare sunt deosebite. Se poate păstra în frigider, cel mult 7 zile.

Utilizare

• vindecarea rănilor, a rănilor vechi, a cicatricelor și a infecțiilor la nivelul pielii: se aplică o dată pe zi, seara, și se lasă să se usuce; tratamentul durează cel puțin 1 săptămână.

• plăgi psoriazice, tumori, plăgi canceroase, cicatrice cheloide: se aplică de 3 ori pe zi extractul fluid de sânziene galbene; tratamentul este de lungă durată și se asociază cu o dietă corespunzătoare și cu remedii detoxifiante luate pe cale internă.

• boli venerice: se aplică extract fluid de sânziene, de 3 ori pe zi, pe locul afectat (nu produce usturimi, deoarece alcoolul este pierdut prin evaporare; foarte bine tolerat atât de femei, cât și de bărbați).