Prajitura Înghețată falsă

Prajitura Înghețată falsă este una din retetele vechi pe care o stiu din copilarie. Mama o facea aproape in fiecare an de Craciun sau de Paste. Blatul pufos de ciocolata si crema de vanilie cu unt merg de minune impreuna cu glazura de albusuri. Sunt convinsa ca o data ce o incercati o sa ramana reteta prefarata 🙂 Va scriu reteta asa cum o am de la mama mea, fara alte adaugiri.

Ingrediente blat 
  • 6 oua
  • 12 linguri de zahar tos
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Albusurile se bat spuma tare, se adauga rand pe rand zaharul si se bat pana se obtine o bezea lucioasa. Apoi se adauga galbenusurile unul cate unul, se scoate mixerul si se amesteca cu lingura de lemn „peste cap” se adauga bicarbonatul amestecat cu putina faina, faina, cacao. Amestecul obtinut se coace intr-o tava ( 25×30) tapetata cu hartie de copt, timp de 25 de minute la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea pentru mai multa siguranta. Eu l-am copt in tava adanca pentru prajitura, deoarece prajitura inghetata falsa este foarte inalta, asa e reteta. Daca vreti ca prajitura sa fie mai ingusta o coaceti in tava de la aragaz.

Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.

Se prepara crema din:
  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri de faina
  • 200 ml lapte rece
  • 200 g unt
  • 100 g zahar pudra

Galbenusurile se freaca cu faina (eu am pus amidon alimentar), se adauga treptat laptele rece si se pun la fiert pe baie de abur,  amestecand mereu pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand. Untul cu zaharul se freaca spuma si se adauga apoi la amestecul de oua putin cate putin, amestecand mereu.

Se prepara glazura pentru inghetata falsa:
  • 4 albusuri
  • 200 g zahar
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Se bat bine pe abur pana se ingroasa si se intaresc si apoi se bat din nou pana se racesc. Rezultă o bezea tare care rezista si in zilele urmatoare 🙂
Blatul se acopera cu crema, apoi se pune glazura si se rade ciocolata.

Se lasa la rece cateva ore si apoi se taie.

CLIPA DE AUR VĂ UREAZĂ POFTĂ BUNĂ

Acesta a fost articolul: Prajitura Înghețată falsă.

CITEȘTE ȘI: Plăcintă cu dovleac și nuci – rețetă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.