Prajitură cu nucă, caramel și foi de napolitane

Prajitura cu nuca, caramel și foi de napolitane, este asemanatoare cu prajitura snikers dar mai complexa si mai putin dulce.

Este o prajitura tare gustoasă, aspectuoasa și mai ales, spornica! Merita preparata la zile festive, sau de sarbatori.

Si nu este atat de migaloasa pe cat pare si va spun ca merita incercata.

Ingrediente:

  • Pentru blat:
  • 8 albusuri
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri nuca macinata
  • 6 linguri faina
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri apa minerala
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf cutit sare

  • Pentru caramel:
  • 8 galbenusuri
  • 300 gr unt
  • 8 linguri zahar
  • 150 gr arahide cu miere
  • 1 varf cutit sare
  • 2 foi napolitana
  • 100 gr ciocolata alba
  • 1 lingura ulei

  • Pentru crema de ciocolata:
  • 250 ml frisca lichida
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 1 varf cutit sare
  • 5 gr gelatina
  • 2 linguri apa
  • Decor:
  • fulgi de ciocolata alba

Porții: 16

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tava de copt: 27/35 cm

Preparare blat pentru Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel

Mixam albusurile spuma cu putina sare, adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam bine pana obtinem o bezea tare.
Adaugam apa minerala, uleiul si mixam usor, apoi adaugam treptat nuca macinata si faina amestecata cu praful de copt.
Eu am mai lasat si bucatele mai mari de nuca, nu am macinat-o pe toata marunt.
Tapetam tava cu hartie de copt, punem compozitia de blat in ea si dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.

Preparare crema caramel pentru Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel

Pentru caramel, amestecam galbenusurile cu putina sare si 2 linguri de zahar, iar restul de zahar il punem intr-un vas pe foc, la caramelizat.
Untul il taiem bucatele si il adaugam in zaharul caramelizat, cand acesta se topeste definitiv.
Aestecam energic untul cu caramelul pana cand se dilueaza totul(pe alocuri se va mai intari zaharul, dar se va topi pe parcurs).
Cand totul este diluat, adaugam si galbenusurile si omogenizam bine totul.
Lasam crema pe foc pana cand se va ingrosa ca o budinca, amestecand continuu.
Apoi ridicam vasul de pe foc si adaugam arahidele maruntite putin.
Lasam crema sa se raceasca doar putin si vom umple cu ea foile de napolitana.
Presam foile cu o greutate pentru a se intrepatrunde crema printre dungile foilor.

Preparare crema de ciocolata pentru Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel

Pentru crema de ciocolata, punem frisca intr-un vas pe foc moale, impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si putina sare.
Amestecam bine pana se topeste toata ciocolata si se uniformizeaza compozitia.
Apoi o lasam sa se raceasca dupa care o trecem la frigider 15 minute.
Dupa cele 15 minute, vom introduce mixerul in ea si o vom mixa pana devine cremoasa.
Gelatina o vom hidrata in putina apa, apoi o vom topi pe baie de aburi si o vom amesteca imediat in crema de ciocolata.

Asamblare Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel

Taiem blatul in doua pe verticala( daca ar fi crescut mai inalt, mergea taiat pe orizontala) si de asemeni, taiem si foile de napolitana pe jumatate.

Acesta a fost articolul: Prajitură cu nucă, caramel și foi de napolitane.

CITEȘTE ȘI: Desert – prăjitura „krem a la krem”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *