Piperul negru – beneficii şi contraindicaţii

Piperul negru – beneficii şi contraindicaţii. Cel mai folosit condiment din lume, piperul negru, provine din regiunile sud-vestice ale Indiei. Cu o aromă intensă, potrivită multor preparate, piperul negru este bogat în mangan, potasiu, zinc, fier, iar studii recente îi atribuie numeroase beneficii pentru sănătate.De altfel, cuvântul sanscrit pentru piper negru, “maricha” s-ar traduce prin “cel care distruge toxinele”. Aşadar, avantajele utilizării acestui condiment depăşesc efectele pozitive pe care, poate, i le intuiam. 
Fie că obişnuieşti sau nu să presari piper negru atunci când vrei să îmbogăţeşti gustul şi aroma unui preparat, citeşte mai jos câteva dintre cele mai importante concluzii la care au ajuns specialiştii, examinând proprietăţile acestui condiment. 

Bogat în antioxidanţi, are efecte antiinflamatorii şi antibacteriene

Studiile realizate până acum nu sunt suficiente pentru a da un verdict oficial, însă concluziile date publicităţii sunt, totuşi, promiţătoare.Astfel, în mai multe studii realizate atât în laborator, cât şi pe animale, s-a constatat că piperul negru, o sursă importantă de antioxidanţi, protejează celulele împotriva stresului oxidativ, scăzând riscul mai multor afecţiuni.
 De asemenea, alte cercetări au relevat faptul că piperul negru încetineşte acţiunea unor bacterii şi pare a fi toxic pentru unii paraziţi ce cauzează malaria. 
 Piperina este substanţa specifică din acest condiment, deosebit de eficientă împotriva inflamaţiei, stimulând totodată şi sistemul imunitar.  

Piperul negru stimulează metabolismul şi ar putea fi eficient împotriva obezităţii

Dacă vrei să slăbeşti şi să îţi accelerezi metabolismul, includerea piperului negru în dieta zilnică ar putea fi o soluţie. 
 Mai ales că piperina pare a lupta împotriva acumulării depozitelor de grăsime, accelerând totodată şi metabolismul. În plus, piperul negru este sărac în calorii ceea ce înseamnă că va oferi o aromă plăcută fără a mai fi nevoie de alţi potenţatori de gust. 

Cu toate astea, nu te avânta în a consuma piper negru în cantităţi mari şi în scopuri terapeutice. Nu uita că toate aceste indicii vin în urma unor studii ce trebuie încă completate de altele mai complexe.

Piperul negru te-ar putea ajuta să renunţi la fumat

Un studiu realizat pe 48 de fumători a relevat faptul că inhalarea vaporilor de ulei esenţial de piper negru i-ar putea ajuta pe cei care vor să renunţe la fumat. 
 Cele 48 de persoane care nu mai fumaseră de cel puţin 24 de ore au inhalat timp de 3 ore fie o substanţă placebo, fie vaporii de la uleiul esenţial de piper negru. La final, s-a constatat că piperul negru reuşise să scadă atât dorinţa de a fuma, cât şi celelalte simptome supărătoare şi senzaţia de anxietate.

Studii ulterioare ar putea confirma efectele anti-cancer ale piperului negru

Un subiect delicat şi controversat, remediile naturale contra cancerului sunt încă puse sub semnul îndoielii. Cu toate astea, studiile clinice şi cele realizate pe animale au arătat că administrarea de piperină sau piper negru a inhibat dezvoltarea tumorilor la rozătoare. Bineînţeles, mult mai multe cercetări sunt necesare în această direcţie. 

Cum să păstrezi piperul negru?

Cum piperul negru începe să se deterioreze odată ce este măcinat, indicat ar fi să îl păstrezi sub formă de boabe şi să îl macini atunci când este nevoie. Varianta organică este şi ea de preferat, iar în ceea ce priveşte condiţiile de păstrare, depozitează-l într-un recipient închis etanş, aşezat într-un loc ferit de căldura şi lumina directă. 

Precauţii

În cantităţi moderate şi folosit în preparate culinare, piperul negru nu ar trebui să aibă reacţii adverse. În cazul în care te hotărăşti să îl administrezi în scopuri terapeutice, cere părerea unui doctor şi ţine cont de precizările de mai jos. 
 Piperul negru poate interacţiona cu anumite medicamente, iar pacienţii cu tulburări gastrointestinale diagnosticate ar fi bine să evite acest condiment. 
 Pe lângă faptul că piperul negru nu este recomandat femeilor însărcinate şi celor care alăptează, acest condiment poate creşte riscul de hemoragie. 

Acesta a fost articolul: Piperul negru – beneficii şi contraindicaţii.

CITEȘTE ȘI: Cum se prepară boiaua „de casă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.