Papanași cu dulceață și brânză de vaci

Papanași cu dulceață și brânză de vaci – rețeta! Cum se prepară și de ce aveți nevoie?

Ingrediente – Papanași Cu Dulceață Și Smântână

  • 250 de grame de branză de vaci bine scursă de zer
  • 230-250 grame făină
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 plic de zahăr vanilat (eu am pus zahăr vanilat brun, cu vanilie naturală)
  • 2 ouă întregi
  • opțional, coajă rasă de lămâie
  • în plus: ulei din abundență pentru prăjit (minimum jumătate de litru), făină pentru presărat planul de lucru
  • pentru servit: dulceață după gust (eu am folosit de afine), smântână de preferință nefermentată (să nu fie acră) care se poate îndulci ușor cu zahăr pudră, zahăr pudră, praf de scorțișoară (opțional)

Mod de preparare – Papanași Cu Dulceață Și Smântână

Compoziția pentru papanași

1. Începem cu aluatul pentru papanași: într-un castron se pune brânza de vaci. Se adaugă sarea, zahărul vanilat și scorțișoara. Dacă adăugați și coaja rasă de lămâie, acum e momentul. Se adaugă și o linguriță de praf de copt.

2. Se mărunțește totul cu furculița și se omogenizează, apoi se adaugă cele două ouă.

3. Se omogenizează ouale și brânza, se adaugă făina și se începe să se înglobeze cu o lingură, apoi se ia la frământat. Se frământă doar până când se omogenizează, nu e nevoie de mai mult. Nu dorim papanași cu textura elastică, de pâine, de aceea nu exagerăm cu frământatul.

4. Cantitatea finală de făină absorbită poate să varieze ușor în funcție de mărimea ouălor, de gradul de umiditate al brânzei și de puterea de a îngloba lichid a făinii. Mie mi-au intrat întotdeauna între 230-250 de grame, în aluatul de papanași. Uneori a fost nevoie de o lingură în plus pentru a obține un aluat care nu trebuie să se lipească de mâini, dar nici nu trebuie să fie tare.

Modelarea papanașilor

5. Se presară planul de lucru cu făina pentru ca aluatul să nu se lipească. Se așează aluatul de papanași pe planul de lucru.
6. Aluatul se împarte în 5 bucăți mărișoare, pentru papanași, și 5 bucăți mai mici pentru binecunoscutul moț. Repet, se pot face din aceeași cantitate 6 papanași chiar îndestulători.

7. Bucățile mici se modelează în formă de bilă, acel moț specific pentru papanași. Din bucățile mari se formează papanașii. Se rotunjesc, se turtesc și cu ajutorul degetelor se formează la mijloc o gaură care se lărgește ușor, permițând papanașilor să se facă bine în interior în timpul prăjirii.

Prăjirea papanașilor

8. Pentru prăjit, ideal este un vas de fontă sau o cratiță cu fundul mai gros. Se toarnă în vasul ales uleiul. Uleiul trebuie să aibă o adâncime în vas de cel puțin 5-6 cm. Se încinge pe foc potrivit până când o bucățica mică de aluat plonjată în vas formează imediat bule de aer în jurul ei și plutește deasupra uleiului, apoi se micșorează focul. Se prăjesc pe rând papanașii până când se rumenesc frumos.

9. Se scot papanasii pe hârtie absorbantă, îndepărtând uleiul în exces. Sfat: pentru a elimina orice posibilitate ca papanașii să rămână cruzi, se scot din baia de ulei de îndată ce au atins gradul de rumenire dorit, se scurg pe șervete absorbante de uleiul în exces și se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se dau papanașii la cuptorul preîncins la 180 de grade timp de 7-8 minute, apoi se servesc.

Se servesc papanașii calzi, înecați în smântână și garnișiti cu dulceață. Aceasta a fost rețeta: Papanași cu dulceață și brânză de vaci.

CITEȘTE ȘI: Rulouri delicioase din piept de pui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.