Orhideea – una din cele mai greu de îngrijit plante, Iată cum poți avea grijă de aceasta

Frumusețe, eleganță și delicatețe. Sunt cele trei atribute care definesc cel mai bine orhideea de apartament. Diversitatea culorilor și aspectul grațios transformă orhideea într-una dintre cele mai renumite plante de interior. Totodată, este și un cadou floral spectaculos, ideal pentru a fi dăruit atât apropiaților, cât și persoanelor față de care vrei să-ți exprimi respectul sau admirația.

Însă până la momentul cadourilor, te invităm să descoperi care sunt regulile de îngrijire ale orhideei de apartament. Întrucât este o plantă fragilă, orhideea necesită atenție sporită pentru a-ți înfrumuseța locuința pe termen lung.

Ghiveciul ideal

Vasul în care se dezvoltă orhideea trebuie să fie transparent, astfel încât și rădăcinile plantei să beneficieze de lumina solară. În ceea ce privește substratul nutritiv, orhideei îi priește amestecul din scoarță de copac, lemn de ferigă, plută, turbă, cărbune și nisip. În cazul în care este dificil să obții un astfel de amestec, la magazinele de profil găsești amestecuri de specialitate, sau puteti comanda online de aici.

Temperatura potrivită

Orhideea de apartament are nevoie de temperaturi constante pentru a se dezvolta armonios. Pe timp de zi, este indicat ca în încăperea în care se află să fie între 21 și 29 de grade Celsius, iar în timpul nopții, în jurul valorilor de 15 – 18 grade Celsius.

Important de reținut este faptul că orhideea nu rezistă la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius, iar dacă intenționezi să o ții pe un pervaz, indicat este să îi schimbi locul peste noapte, întrucât este afectată până și de frigul care poate pătrunde prin fereastră.

Condițiile de iluminare ale orhideei

Orhideea de apartament înflorește constant dacă beneficiază de îndeajuns de multă lumină solară. În cazul în care aceasta este privată de iluminarea corespunzătoare, vei observa că frunzele se îngălbenesc.

De asemenea, este important să reții faptul că această plantă are nevoie de lumină minim 12 ore pe zi, însă fără a fi expusă în mod direct razelor soarelui. În timpul sezonului geros, sfatul nostru este să asiguri iluminarea cu ajutorul unei lampe cu lumină fluorescentă.

Nivelul de umiditate indicat pentru orhidee

Fiind o plantă tropicală, orhideea iubește umezeala. Prin urmare, te sfătuim să îi stropești frunzele cu apă în fiecare dimineață.

Totodată, poți să îi asiguri nivelul optim de umiditate prin alăturarea acesteia printre alte plante din apartament.

Cantitatea de apă recomandată

La fel ca în cazul altor plante, și orhideea de apartament moare dacă este înecată în apă. Astfel, cel mai bine este să îi uzi rădăcinile la un interval de 7 – 9 zile, dimineața, fără a picura apă pe frunze sau pe mugurele de înflorire, întrucât există riscul ca acestea să putrezească.

Pe durata lunilor de iarnă, orhideea de apartament trebuie udată cu apă călduță doar atunci când pământul este uscat.

Procesul de fertilizare al orhideei

Un alt aspect importat privind îngrijirea orhideei de apartament este asigurarea circulației aerului în încăperea în care se află aceasta. În acest mod, împiedici dezvoltarea ciupercilor și a bacteriilor și menții sănătatea plantei.

Citește despre: Violeta – Cum să o îngrijiți ca să înflorească și să vă bucure!

ALTE TRUCURI PENTRU ÎNGRIJIREA ORHIDEEI

  • chiar dacă tijele plantei se usucă uneori, nu este recomandat să le tai, deoarece susțin dezvoltarea florilor;
  • orhideea adoră taninul, prin urmare, poți tăia în bucăți un dop de sticlă de la un vin roșu, care a fost în prealabil îmbibat în alcool, și să-l adaugi în ghiveci;
  • în cazul în care dorești să replantezi orhideea, cel mai bine este să o faci primăvara, deoarece atunci începe sezonul de creștere.