Maria Treben – „acest CEAI poate înlocui SOMNIFERELE chimice”

Vă prezentăm mai jos rețeta unui ceai care poate trata în modul cel mai natural insomnia și tulburările nervoase. Planta de bază este ciuboțica-cucului, ingredientul central pe care se sprijină de altfel întreaga rețetă.

Ciuboțica-cucului (Pimula officinalis) este renumită îndeosebi ca un remediu eficient împotriva tulburărilor de somn și ale sistemului nervos.

Maria Treben amintește în cartea ei de mama sa, care culegea în fiecare primăvară ciuboțica-cucului, datorită efectelor sale liniștitoare asupra inimii și a nervilor. De altfel, autoarea cărții „Sănătate din Farmacia Domnului” are și o rețetă interesantă pentru afecțiunile cardiace, pe bază de flori de ciuboțica-cucului și vin alb.

Ciuboțica-cucului are flori galbene în formă de clopot, frumos înmiresmate. Se culege toată umbrela florală, din care se pot prepara diverse ceaiuri.

Vă prezentăm un ceai despre care Maria Treben spune că înlătură cu succes insomnia, durerile de cap de natură nervoasă și migrenele. Spre deosebire de somniferele sintetice, care perturbă sistemul nervos, acest ceai ajută la vindecarea tulburărilor nervoase.

Celelalte plante folosite la această rețetă sunt de asemenea cunoscute pentru efectele lor sedative blânde și anti-depresive: lavandă, valeriană, sunătoare și hamei.

Ceai contra insomniei și tulburărilor nervoase

Ingrediente

  • ciuboțica-cucului (50 g)
  • flori de lavandă (25 g)
  • conuri de hamei (15 g)
  • sunătoare (10 g)
  • rădăcini de valeriană (5 g)

Preparare

Se amestecă toate plantele în cantitățile indicate. Se ia 1 linguriță cu vârf din amestecul rezultat și se pune la infuzat într-o cană cu apă clocotită (250 ml).

Se strecoară și se bea cu înghițituri mici. Este preferabil ca acest ceai să se bea cald, seara, înainte de culcare. Se poate îndulci la nevoie cu 1 linguriță de miere de albină.