LEURDA îmbunătățește MEMORIA și starea bolnavilor cardiovasculari

Leurda este una din cele mai puternice plante medicinale. Are o forță depurativă remarcabilă pentru întregul organism.

Ajută de asemenea la îndepărtarea stărilor de insomnie și a depresiei. Leurda ameliorează tulburările cardiace și indispozițiile cauzate de o tensiune arterială prea mare sau de arterioscleroză, precum amețeala (vertij), neliniștea și senzația de apăsare (la cap).

Mai mult, leurda are capacitatea de a combate ateroscleroza (formarea de plăci de grăsimi – colesterol, lipide).

Mod de utilizare:

Maria Treben spune că leurda își pierde proprietățile și puterea vindecătoare prin uscare. De aceea este bine ca primăvara să profităm de abundența în care se găsește leurda și să o consumăm cât mai des, în stare crudă. Frunzele proaspete pot fi adăugate în salate, ciorbe, sucuri sau pateuri de post.

Leurda este o plantă extrem de prețioasă pentru farmacia casei, de aceea cât timp este în sezon trebuie să ne facem provizii pentru sezonul rece. O metodă bună de conservare a leurdei pentru perioada iernii este sub formă de tinctură.

Aceasta se poate prepara foarte ușor în casă. Se folosesc frunze proaspete sau bulbi tăiați mărunt. Acestea se introduc într-o sticlă sau într-un borcan de sticlă, pe trei sferturi. Nu îndesați plantele, ci lăsați-le în voie. Turnați peste ele rachiu de secară sau alcool alimentar de 38-40%, preferabil făcut în casă.

Închideți ermetic și lăsați leurda la macerat timp de 2 săptămâni, la loc călduros – undeva în bătaia soarelui sau aproape de aragaz.

Mod de administrare:

Doza este de 10-15 picături de tinctură, de 4 ori pe zi. Picăturile se pun într-un pahar cu 100 ml de apă, se amestecă până se diluează și se bea.