Învață cum să cultivi lămâi în ghiveci! Te poti bucura de culoarea și aroma lor indiferent de anotimp!

Lămâiul are un aspect deosebit și este destul de ușor de îngrijit. Frunzele sale de culoare verde intens și fructele galbene vor lumina orice decor.

Poți să crești un copac de lămâi din semințe indiferent dacă locuiești într-o zonă mai calduroasă sau una mai rece, pentru ca acesta se va adapta la conditiile impuse. Fiind foarte ușor de crescut și întreținut, sunt o alegere excelentă pentru cei care iubesc citricele și vor să aibă parte și de puțină verdeață în locuințele lor.

Dacă poți să faci rost de un butaș de lămâi, acesta va rodi mai repede. Dar trebuie să știi că butașii au nevoie de multă îngrijire.

Pe de altă parte, a crește un pom din semințe poate fi o experiență foarte plăcută, dar trebuie să aștepți între 3 și 6 ani până să te bucuri de fructe.

Vrei să înveți cum se poate crește un lămâi din semințe chiar acasă? Citește acest articol!

Acești pomi vin cu marele avantaj de a putea face fructe în orice perioadă a anului, mai ales daca sunt ținuți în condițiile optime de dezvoltare.

În acest articol, vă vom prezenta metoda ușoară de a planta lămâi, începând de la stadiul de semințe.

Este important să iei o lămâie organică, pentru că celelalte pot fi sterile. Sunt bune toate tipurile de lămâi, dar dacă locul de plantare sau clima reprezintă o problemă, îți recomandăm să alegi varietatea Meyer. Este un tip de lămâie mai mic, folosit și ca arbust ornamental, fiind ideal pentru plantarea în ghiveci.

Cum punem la încolțit semințele

Pasul 1. După ce ai cumparat fructele, scoate sâmburii din ele. Sâmburii de la două-trei lămâi vor fi de ajuns deoarece nu toate aceste semințe se vor prinde și este indicat să plantezi cât mai multe.

Pasul 2. Odată scoși acești sâmburi, vei constata că sunt foarte alunecoși și că au o membrană-înveliș albă, care este și impermeabilă. Aceasta va impiedica apa sa ajunga direct la sămânță, până când va putrezi, iar metoda ușoara presupune scoaterea manuală a invelișului alb.

Pasul 3. Pentru a putea înlătura mai ușor acest înveliș de pe sâmburi, șterge cât mai bine aceste mici boabe, după care ruperea membranei protectoare va fi foarte facilă. De cele mai multe ori vei vedea și puțin verde acolo, semn că sămânța ar putea să încolțească imediat.

Pasul 4. Acum este momentul să iei un prosop de hârtie sau orice alt șervetel, în care vei pune toți acești sâmburi.

Pasul 5. Umezește bine două-trei servețele de culoare albă, împăturește-le în două și așează-le într-un castron mai adânc.

Pasul 6. Pune semințele de lămâie în interiorul șervețelului si mai toarnă puțină apă în castron.

Pasul 7. Păstrează șervețelele umede adăugând câteva picături de apă zilnic, timp de aproximativ o săptămână.

Pasul 8. Poți să grăbețti procesul de încolțire al semintelor acoperind castronul cu o folie din plastic.

Pasul 9. După ce semintele au încolțit mută-le în pahare din plastic în care ai turnat pământ special pentru flori. Găurește paharele pentru a permite ca excesul de apă să se scurgă.

Pasul 10. Pastrează paharele în locuri călduroase, la lumină, până când încep să apară primele frunzulite ale lămâilor. Evită sa așezi paharele în preajma caloriferelor sau a radiatoarelor pentru că aerul uscat poate împiedica procesul de dezvoltare.

Lasă paharele la soare, timp de o săptămană sau două și vei constata că semințele au incolțit. Odată ce vezi primele semne de frunze mici și verzi că au iesit la suprafață, scoate-le si plantează-le într-un ghiveci cu pământ foarte bine fertilizat! Îngrijește-l zilnic, udă-l bine, ai grijă să aibă lumină suficientă și pune-i fertilizator organic.

Speciile de citrice sunt sensibile la frig de aceea ele ar trebui sa fie cultivate în ghivece, iar pe perioada iernii ținute în încăperi cu o temperatură constantă într-o zonă orientată spre sud sau sud-est. Acestea se adaptează bine la orice tip de pământ, atâta timp cât au un bun drenaj.

Lămâiul are nevoie de mult soare, în special în perioada de germinare. Cel mai bine este să îl așezi lângă o fereastră însorită sau în grădină, pentru a beneficia din plin de lumină. Dacă nu locuiești într-o zonă cu climat însorit, trebuie să folosești un sistem de iluminare pentru plante.