Florile de Soc Curăță Rinichii și Vindecă Răceala

Scăldate în lumina soarelui puternic, ultimele flori ale primăverii prezintă și cele mai puternice proprietăți vindecătoare. Socul apare în lunile mai și iunie, planta considerată ”magică” fiind una dintre cele mai populare leacuri folosite în medicina tradițională românească.

De la soc se recoltează florile și fructele, folosite în scop medicinal. În plus, din florile de soc se poate prepara o băutură răcoritoare: socată, cunoscută și apreciată în diferite părți ale țării.

Compoziție și acțiune

♣ În compoziția florilor de soc se găsește uleiul volatile, rutozid, glicozizi, substanțe glucidice, compuși aminici, tanini, saponine și mucilagii, în timp ce fructele conțin vitaminele A și C, antociani

♣ Pe lângă stimularea rezistenței organismului, preparatele din flori de soc se prezintă cu acțiune sudorifică, diuretică, emolientă, antireumatică și antinevralgică. Sunt recomandate în bronşite, gripă, faringite, infecții urinare, gută și reumatism

♣ Compresiile cu infuzii din soc, în uz extern, sunt indicate pentru tratarea furunculelor, urcioarelor, abceselor, gutei, acneei, degerăturilor sau conjunctivitelor.

Modalități de administrare a socului

  • Socată

Această băutură este recomandată pentru sănătatea rinichilor, și se poate prepara atât din flori proaspete de soc, cât și din flori uscate la soare, însă nu mai vechi de 1 an de zile. Un consum zilnic de 1 litru și jumătate de socată stimulează activitatea rinichilor și previne formarea nisipului și pietrelor la rinichi. Ajută la eliminarea surplusului de apă din țesuturi și tratează eficient umflarea mâinilor și picioarelor.

Flori de Soc

♦ Spălați 12 ciorchini de flori de soc, tocați bine și adăugați-I într-un borcan de 5 litri. Stoarceți sucul de la 2 lămâi și adăugați-le peste florile de soc, împreună cu 300 gr miere. Adăugați 3 litri de apă de izvor și amestecați bine, până la dizolvarea completă a mierii. Acoperiți cu o farfurioară și lăsați la fermentat, timp de 3-4 zile, la temperatura camerei. Când simțiți un miros pregnant de soc în lichidul obținut, precum și un gust înțepător, filtrați și depozitați socata în sticle de 1 litru, în frigider.

Dacă suferiți de nefrită, pielonefrită sau cistită, urmați o cură de 1-2 săptămâni cu socată, o dată la 3 luni.

  • Ceai de soc, pentru răceală

Prezintă efect sudorific, febrifug și antitusiv. Este recomandat în boli infecțioase acute, ca răceli, cistite acute, bronșite bacteriene. Prezintă vasodilatație și transpirație puternică, normalizând, gradat, temperatura corpului. Efectele sale sunt asemănătoare cu cele ale aspirinei.

♦ Adăugați 1 linguriță de plantă uscată și mărunțită la o cană de apă clocotită (250 ml), lăsați la infuzat 15 minute, filtrați și serviți băutura cât mai caldă posibil.

  • Infuzie de soc pentru sistemul nervos

Infuzia de soc echilibrează sistemul nervos, prin exercitarea simultană a acțiunii stimulente și calmante. Administrată în paralel cu medicamente cu acțiune sedativă (fenobarbital, morfină), reduce considerabil efectele adverse ale acestora.

Consumați infuzie combinată de flori de soc, administrând câte o cană, de 3 ori pe zi, într-o cură ce va dura între 4-6 săptămâni. Se face o pauză de 3 săptămâni, după care se poate reluă tratamentul.

♦ Adăugați 4 lingurițe de flori de soc mărunțite în jumătate de litru de apă și lăsați la macerat timp de 10 ore. Filtrați și puneți deoparte preparatul, adăugând planta rămasă după filtrare în alt jumătate de litru de apă. Se fierbe timp de 5 minute, se lasă la răcit și se filtrează.

Amestecați, în cele din urmă, cele două extracte, din care veți obține circa un litru de preparat, pe care îl veți putea folosi atât intern, cât și extern.