De ce să moară omul când pe pământ crește SALVIA?

Salvia, deși este folosita de multă lume pe post de condiment pentru diferite preparate culinare, planta ar avea, potrivit unor studii medicale, şi numeroase efecte terapeutice.

Latinii au numit planta „Salvie” (salvare = a salva, a trata; salvus = a fi sanatos) face referire la efectul benefic al acestei plante, cunoscut inca din antichitate. Romanii au adus salvia in Europa, peste Alpi, unde s-a raspandit in special in gradinile din jurul manastirilor, fiind apreciata pentru efectele terapeutice.

Frunzele de salvie pot fi recoltate de-a lungul intregului ani, insa plante contine cele mai multe substante benefice chiar inainte de inflorire. Inaintea iernii, tufa de salvie poate fi taiata si uscata, reusind sa isi mentina aroma timp indelungat.

Proprietatile terapeutice ale salviei:

Chiar daca thujonul care se regaseste in salvie poate provoca halucinatii daca este consumat in cantitati mari, salvia este o planta medicinala si un condiment versatil. Solubilitatea thujonului in apa este foarte restransa, regasindu-se in ceaiul de salvie in cantitati foarte mici.

Salvia este utilizată în urmatoarele afecțiuni:

afecțiuni cerebrale: întărește psihicul și memoria, stimulează activitatea cerebrală, previne boala Alzheimer și senilitatea, înlătură durerile de cap;

afecțiuni nervoase: înlătură, anxietatea, neliniștea, depresia, confuzia, oboseala, echilibrează sistemul nervos, îmbunătățește sănătatea emoțională;

afecțiuni hormonale: echilibrează sistemul hormonal, reduce bufeurile asociate perioadei de menopauze, transpirația noctură și producția de lapte matern, scade nivelul de zahăr în diabet;

afecțiuni digestive: elimină flatulența (excesul de gaze), redă apetitul pierdut și calmează stomacul sensibil.

Totodata salvia are si urmatoarele efecte:

  • antibacterian
  • antispastic
  • antinevralgic
  • tonic gastric
  • inhibitor impotriva infectiilor
  • stimuleaza vindecarea plagilor
  • regularizeaza menstruatia
  • detoxifierea sangelui

Salvia este un foarte bun remediu impotriva tusei, a transpiratiei, a apetitului scazut dar si a problemelor gastro-intestinale. Inhalatiile cu vapori de salvie curata tenul gras, plin de impuritati. 

Ceaiul de salvie are un efect de prevenire impotriva infectiilor, spre exemplu in sezonul gripelor. De asemenea este foarte benefic in tratarea diabetului si pentru gargara in tratarea infectiilor cavitatii bucale si a amigdalelor.

Reteta pentru ceai de salvie

Opariti 1 lingurita de frunze de salvie verzi sau uscate cu ¼ litri de apa fierbinte si lasati infuzia acoperita timp de 10 minute. Ceaiul de salvie nu trebuie consumat pe termen lung si nu trebuie depasita cantitatea de 2-3 cani /zi, deoarece in cazul supradozelor sunt posibile simptome de intoxicatie.

De asemenea, ceaiul de salvie trebuie evitat si in timpul sarcinii si de catre persoanele care sufera de afectiuni renale.

Pentru un efect sporit impotriva infectiilor orale si ale amigdalelor, amestecati ceaiul de salvie cu ceai de musetel si repetati gargara de cateva ori pe zi.

Recoltarea salviei:

În solurile uscate, insorite din gradina, tufele de salvie pot atinge si jumatate de metru.

Pentru revigorarea plantei, taierile trebuie efectuate cat mai devreme primavara.

In lunile de vara iunie-august, salvia infloreste in culori care variaza de la albastru, roz, chiar si albe. Este rezistenta la frig doar moderat, astfel ca salvia ar trebui protejata pe perioada iernii.