CONOPIDA – iată beneficiile extraordinare ale acesteia!

CONOPIDA – iată beneficiile extraordinare ale acesteia! Conopida este o legumă versatilă, cu proprietăți antioxidante, bogată în vitamine și minerale. Ca să beneficiezi de toate aceste proprietăți, îți recomandăm să adăugi turmeric în rețetele cu conopidă.

Conopida este una dintre cele mai sănătoase legume. Aceasta conține 85% apă și foarte puțini carbohidrați, proteine și grăsimi, dar este bogată în vitamine, minerale, antioxidanți și alte fitochimicale. În acest articol vom vorbi despre toate beneficiile extraordinare ale conopidei. Hai să vedem!

Conopida este o legumă ideală dacă dorești să ai o dietă echilibrată, deoarece are proprietăți care te ajută să slăbești, având puține calorii. Dar, ceea ce este extraordinar, este faptul că această legumă versatilă poate fi consumată crudă, gătită la aburi, adăugată în salate sau gătită în diverse alte rețete.

Vrei să afli mai multe motive pentru care conopida n-ar trebui să lipsească din alimentație?

Beneficiile extraordinare ale conopidei pe care sigur nu le știai

Contribuie la sănătatea inimii

Conopida conține un compus sulfuros numit sulforafan care contribuie la reglarea tensiunii arteriale și ameliorează problemele renale.

Potrivit anumitor studii, sulforafanul este în strânsă legătură cu ADN-ul nostru, având un rol foarte important în funcționarea normală a celulelor – mai ales a celor din interiorul vaselor de sânge, cele mai predispuse la a fi distruse.

Are proprietăți anticancerigene

Așa cum am spus mai sus, conopida conține sulforafan. S-a dovedit că acest compus are proprietăți care ucid celulele canceroase și blochează dezvoltarea tumorilor. Potrivit studiilor de specialitate, îndepărtarea celulelor care provoacă maladia ar putea fi secretul victoriei în această bătălie.

Alți cercetători au arătat, de exemplu, că turmericul în combinație cu conopida poate fi foarte eficient în prevenirea și tratamentul cancerului de prostată.

Rezultatele unor studii efectuate pe animale au arătat că sulforafanul poate reduce incidența și rata de creștere a tumorilor în glandele mamare. În plus, alți compuși găsiți în conopidă, precum indole și isothiocyanate, au arătat rezultate pozitive în inhibarea procesului de dezvoltare a celulelor canceroase la stomac, vezică, sân, colon, ficat și plămâni.

Sprijină funcționarea sănătoasă a creierului

Un alt compus foarte important găsit în conopidă este colina, o vitamină a grupului B cu rol important în dezvoltarea sănătoasă a creierului. De fapt, prin consumul de colină în timpul sarcinii, se asigură dezvoltarea activității creierului la făt. Cercetătorii cred că aceasta poate îmbunătăți și funcțiile cognitive, procesul de învățare și memoria.

Stimulează procesul de detoxificare a organismului

Conopida conține antioxidanți care stimulează detoxificarea organismului. Mai mult, glucosinolații activează enzimele care contribuie la acest proces.

Are proprietăți antiinflamatorii

Unul dintre beneficiile extraordinare ale conopidei este faptul că aceasta conține nutrienți cu proprietăți antiinflamatorii, și anume indole-3-carbinol sau I3C, o substanță care împiedică reacțiile inflamației.

Stimulează digestia

Datorită fibrelor din compoziția sa, conopida este de un real folos în procesul de digestie. În plus, conform celor de la World’s Healthiest Foods, prin consumul de conopidă contribuim la protecția stomacului.

Sulforafanul contribuie și el la procesul de inhibare a bacteriei Helicobacter pylori din stomac, împiedicând-o să se dezvolte pe pereții acestuia.

Este bogată în antioxidanți și fitonutrienți

Consumul de conopidă asigură organismului antioxidanți și fitonutrienți cu un rol foarte important în prevenirea multor boli.

Această legumă conține vitamina C, beta-caroten, kaempferol, quercetin, rutabion, acid cinamic și multe altele. Toți acești antioxidanți contribuie la protecția organismului împotriva radicalilor liberi. Astfel, conopida contribuie și la încetinirea procesului de îmbătrânire și la prevenirea distrugerii țesuturilor și a organelor.

Cum beneficiem de proprietățile pe care ni le oferă conopida?

Așa cum am menționat mai sus, conopida este o legumă foarte versatilă care poate fi inclusă în diverse rețete. Se poate găti întreagă sau se poate utiliza doar inflorescența.

Dacă dorești să o folosești întreagă, spală bine frunzele într-un vas cu apă și oțet. Ca să prepari inflorescența, tai-o cu grijă cu un cuțit, după care spal-o temeinic.

Pentru a beneficia de toate beneficiile extraordinare ale conopidei, îți recomandăm să fierbi leguma la aburi, adăugând puțin turmeric. Sursa

Acesta a fost articolul: CONOPIDA – iată beneficiile extraordinare ale acesteia!

CITEȘTE ȘI: 8 remedii naturiste pentru AFTELE BUCALE.