Ceaiul de urzică – înlătură oboseala, leac cu puteri nebănuite

Ceaiul de urzică, leac cu puteri nebănuite

Urzicile sunt populare în special primăvara, când umplu piețele în căutarea iubitorilor, care le apreciază pentru textura unică și gustul foarte proaspăt. Sunt însă folosite pe tot timpul anului sub formă de infuzie, datorită multiplelor beneficii pe care le au pentru sănătate.

Așadar, primăvara aceasta fă-ți un stoc serios de urzici, pe care să le usuci natural chiar tu și pe care să le folosești ulterior pentru starea ta de bine. Frunzele, tulpina sau rădăcina plantei de urzică pot fi zdrobite și transformate în pulberi, tincturi, creme, ceaiuri și multe altele. În timp ce oamenii îl folosesc de secole ceaiul de urzică precum medicament pe bază de plante, cercetările moderne susțin, de asemenea, multe dintre beneficiile potențiale pentru sănătate ale acestuia. Combate mătreața, stimulează metabolismul, are efect laxativ, omoară bacteriile și tratează infecțiile, cicatrizează rănile și regenerează țesuturile. Vorbim așadar, despre ceaiul de urzică, un leac cu puteri nebănuite.

Îți întărește sistemul imunitar și îți oferă energie

Bogat în vitamine precum vitamina D, E şi K, lecitină și antioxidanți, ceaiul de urzică poate combate stresul și oboseala și te poate feri de boli. În plus, distruge bacteriile din organism. Totodată, planta de urzică conține mai mulți compuși care stimulează imunitatea, inclusiv flavonoide, carotenoide și vitaminele A și C.

Acești antioxidanți ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor care pot slăbi funcția imună. Cercetările arată că extractul de urzică întărește răspunsul imun, încurajând activitatea celulelor imune. Potrivit unui studiu12 din 2005, oamenii de știință au descoperit că urzica stimulează celulele T ale sistemului imunitar, fapt ce ajută la combaterea infecțiilor și a altor agenți patogeni, care cauzează boli.

În plus, antioxidanții sunt molecule care îți protejează celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, ce sunt legate de îmbătrânire, precum și de cancer, dar și alte boli, care îți afectează organismul.

Gestionează glicemia

Urzica a arătat unele efecte promițătoare asupra nivelului de glucoză din sânge. Poate ajuta pancreasul să producă sau să elibereze mai multă insulină. Într-un studiu2 din 2013, extractul de frunze de urzică a scăzut glicemia și hemoglobina glicozilată (A1C) la un grup de persoane cu diabet de tip 2 care luau insulină, precum și medicamente pentru diabet, administrate pe cale orală.