Ceaiul de măceșe – beneficii pentru sănătate

Ceaiul de măceșe – beneficii pentru sănătate. Ceaiul de măceșe este o băutură pe bază de plante pe care o poți prepara din fructul plantei de măceș (trandafir sălbatic). Îl poți utiliza în multe scopuri medicinale și cosmetice. Vrei să afli mai multe despre ceaiul de măceșe?

Ceaiul de măceșe este o băutură naturală pe care o poți prepara din fructul plantei de trandafir sălbatic (măceș). Fructul este partea rotunjită a plantei care se găsește chiar sub petale. Din acesta, oamenii obțin semințe, ulei esențial și extracte folosite în scopuri medicinale și cosmetice. În acest articol, vom vorbi despre principalele beneficii ale ceaiului de măceșe.

Cât de sigur este să folosești ceaiul de măceșe? În ultimii ani, cercetătorii au efectuat mai multe studii cu privire la efectele sale asupra sănătății. Din acest motiv, experții cred că acesta contribuie la prevenirea mai multor boli. Mai jos, îți explicăm acest lucru în detaliu.

Beneficii ale ceaiului de măceșe

Multe dintre beneficiile ceaiului de măceșe au fost documentate în literatura științifică. De exemplu, un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare subliniază faptul că măceșele au activitate antioxidantă grație compoziției lor fitochimice, care include substanțe precum:

  • Vitamina C (acid ascorbic)
  • Vitamina E
  • Polifenoli
  • Acizi grași esențiali

Asta nu înseamnă că acest produs vindecă bolile sau ajută în mod miraculos la îmbunătățirea sănătății. Pur și simplu, în cadrul unei diete echilibrate și al unui stil de viață sănătos, ceaiul de măceșe poate contribui la bunăstarea organismului. Mai jos, vei descoperi principalele sale avantaje.

Ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos

Datorită conținutului său de vitamina C și flavonoide, ceaiul de măceșe este considerat un supliment natural pentru întărirea sistemului imunitar. Un studiu publicat în Jurnalul Central de Chimie subliniază faptul că planta conține cantități semnificative de acid ascorbic, polifenoli și alte substanțe fitochimice care ajută la stimularea sistemului de apărare a organismului.

Un alt studiu efectuat de experți pe animale, publicat în revista științifică BioImpacts, a constatat că suplimentarea dietei cu extract concentrat de măceșe a contribuit la îmbunătățirea imunității. Cu toate acestea, nicio dovadă solidă nu demonstrează aceste efecte la om.

Este bun pentru sănătatea digestivă

Consumul de ceai de măceșe nu este suficient pentru ameliorarea bolilor sistemului digestiv. Cu toate acestea, datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante, ceaiul de măceșe ameliorează durerea în cazul crampelor abdominale, arsurilor la stomac și balonării, printre alte neplăceri.

În acest sens, un studiu in vitro publicat în Botanics: Targets and Therapy evidențiază faptul că măceșele conțin pectină și alte tipuri de fibre care ajută la îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților. În plus, flavonoidele ajută la formarea unor complexe enzimatice digestive utile în descompunerea eficientă a alimentelor.

Poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii

Efectele sale analgezice și antiinflamatoare nu sunt cele mai puternice, iar experții încă le studiază. În ciuda acestui fapt, măceșul pare a fi util împotriva problemelor inflamatoare care cauzează durere, inclusiv artrită. Conform informațiilor publicate în Australian Family Physician, substanțe precum polifenolii și galactolipidele sunt responsabile pentru acest efect.

Ajută la protejarea pielii de îmbătrânirea prematură

Consumul de ceai de măceșe este asociat cu o sănătate mai bună a pielii din mai multe motive. În primul rând, conținutul său de vitamina C stimulează sinteza colagenului și protejează celulele împotriva deteriorării provocate de razele solare, așa cum explică un studiu publicat în revista Nutrients.

În plus, planta conține o substanță cunoscută sub numele de astaxantină, care pare să aibă efecte antiîmbătrânire. Cercetările publicate în revista medicală Clinical Interventions in Aging au arătat faptul că suplimentarea cu măceșe ajută la prevenirea ruperii colagenului. Prin urmare, ceaiul de măceșe poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii.

Precauții în ceea ce privește consumul de ceai de măceșe

În prezent, studiile științifice nu au identificat efecte secundare grave la majoritatea adulților sănătoși care folosesc ceai de măceșe. Cu toate acestea, datele anecdotice sugerează faptul că unele persoane pot prezenta greață, vărsături, crampe la stomac și, de asemenea, insomnie, mai ales atunci când consumă ceai de măceșe în exces.

Din cauza concentrației sale de vitamina C, experții consideră că ceaiul de măceșe poate crește riscul apariției de calculi renali. În plus, din cauza compoziției sale, poate interacționa negativ cu antiacidele, estrogenii, litiul, flufenazina și warfarina.

Din cauza lipsei de studii privind siguranța și eficacitatea acestuia, experții nu recomandă suplimentarea cu ceai de măceșe la femeile gravide și care alăptează. De asemenea, dacă suferi de o anumită boală, cel mai bine este să consulți medicul înainte de a consuma ceai de măceșe. Sursa

Acesta a fost articolul: Ceaiul de măceșe – beneficii pentru sănătate.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul de ROSTOPASCĂ – tratamentul bolilor de FICAT, sânge si splina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.