Ceaiul de gutui regenerează celulele ficatului, detoxifică organismul și este excelent împotriva răcelilor

Toate părțile de gutui pot fi utilizate în scopuri terapeutice: frunze, fructe, semințe, tulpini de fructe și chiar coaja ramurilor tinere ale gutuiului.

Gutuia are un conținut ridicat de apă (70-72%), conținut de zahăr (6-13%), conținut de vitamine (vitamina A, vitamine B, inclusiv vitamina B3 sau niacină) și conținut mineral (calciu, fier, fosfor, potasiu) are un efect extrem de bun asupra sănătății, indiferent dacă este utilizată ca medicament natural sau pentru prepararea deserturilor.

Gutuia sub formă de infuzie, decoct, emulsie sau lichior medicamentos are grijă de sănătatea sistemului digestiv, de probleme respiratorii, dar și de arsuri sau eczeme .

Conține acizi organici, dintre care concentrația de acid chinic este cea mai mare (aproximativ 72%), urmată de acizi citrici (aproximativ 13%), acid oxalic, acid malic, acid fumaric și acid succinic.

Frunzele de gutui conțin, de asemenea, o serie de alți compuși fitochimici cu efecte antioxidante și antiinflamatorii dovedite , cum ar fi quercetina și rutina.

Studii recente japoneze au arătat că gutuia conține agenți antivirali importanți care joacă un rol important în hepatita virală în lupta cu cazurile .

Sucul de gutui și gutuile crude sunt cele mai bune pentru tratarea bolilor hepatice și pancreatice. Sucul de gutui amestecat cu suc de mere are un efect benefic asupra funcției pancreatice.

Frunzele uscate de gutui sunt excelente pentru ceai, cu care putem trata diverse boli. De exemplu , în cazul hipertensiunii arteriale, ceaiul din frunze de gutui ajută la reglarea tensiunii arteriale .

Cu toate acestea , ceaiul din frunze de gutui poate fi folosit și pentru tratarea insuficienței cardiace și a bolilor hepatice . Pentru cei cu boli cardiovasculare, atât ceaiul, cât și fructele proaspete pot fi benefice.

Datorită numeroaselor vitamine găsite în frunzele de gutui, ceaiul poate fi folosit și pentru tratarea nervozității, depresiei, agitației și insomniei. Substanțele din frunze și fructe au efecte sedative și antidepresive.

Fructele proaspete pot fi utile și într-o dietă, deoarece au proprietăți diuretice și de curățare.

Așadar, ajută la eliminarea toxinelor din corp și putem scăpa și de kilogramele în plus. De fapt, toamna este cel mai bun moment pentru a slăbi, deoarece avem la dispoziție atât de multe legume și fructe proaspete care pot ajuta la detoxifiere și la scăderea în greutate.

Datorită conținutului de acid chinic, acid malic, acid oxalic și acid citric, frunzele de gutui sunt studiate intens de biochimiști. Frunzele conțin și alte fitochimice cu efecte antiinflamatorii și antioxidante.

Diabetul poate fi controlat și prin consumul de ceai din frunze de gutui. O lingură de frunze de gutui uscate consumate în trei porții cu apă pot fi perfecte în acest scop.

Un remediu excelent pentru răceli, gripă și infecții gastro-intestinale.

Gutuia este, de asemenea, cunoscută pentru efectele sale benefice împotriva răcelii și a gripei, iar ceaiul preparat din frunzele sale poate fi un remediu natural pentru tuse convulsivă. Cu toate acestea, există și cei care îl folosesc și pentru atacurile de astm.

Gutuia este utilă și pentru infecții gastrointestinale sau diaree. Pentru a face acest lucru, se toarnă 5 ml de apă clocotită pe 5 grame de frunze de gutui. Păstrați decoctul pe o baie de aburi pentru încă 20 de minute. Se lasă apoi să se răcească, se toarnă într-o sticlă și se adaugă mai multă apă fiartă și răcită. Luați acest decoct de trei ori pe zi câte 2 linguri.

Ceaiul făcut din frunze de gutui este un remediu excelent pentru mătreață, dar poate fi folosit și pentru întărirea și hrănirea părului.