Ceaiul de CIMBRU previne răceala și gripa

Ceaiul de CIMBRU previne răceala și gripa. Pentru prevenirea afecțiunilor respiratorii, specifice sezonului rece, fitoterapeutul Constantin Milică recomandă consumul unui ceai de cimbru seara, înainte de culcare. Eficiența sa în prevenirea răcelii și a gripei se datorează conținutului bogat în vitamina C, vitamina A, cupru și uleiuri esențiale care întăresc imunitatea, previn infecțiile și au efecte antioxidante.

Cimbrul este util împotriva tusei, durerilor în gât, bronșitei și inflamațiilor tractului respirator datorită efectelor antispasmodice și expectorante ale uleiuri esențiale conținute. Cel mai abundent ulei volatil din cimbru este timolul, care a demonstrat proprietăți antiseptice și antibacteriene puternice. Toate plantele din familia mentei, inclusiv cimbrul, conțin terpenoizi, compuși care luptă împotriva cancerului.

Rețetă

Ceaiul de cimbru se poate prepara dintr-o linguriță de cimbru mărunțit și 1 cană de apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară. Pentru tratarea tusei, se pot bea până la 3-4 căni pe zi, eventual îndulcit cu miere de albine. Se poate asocia cu mentă și fructe de soc în părți egale. Are efecte antigripale mult mai mari.

Dacă răceala s-a instalat deja, se poate prepara un ceai foarte aromat din scorțișoară și cuișoare. Se folosesc 2 lingurițe la 1 cană de apă clocotită. Aceste mirodenii au proprietăți antiinfecțioase. În acest ceai se poate dizolva un comprimat de vitamina C sau de minerale (care să conțină cupru).

Botanista Maria Treben spunea că ceaiul de cimbru poate fi consumat dimineață, ca înlocuitor pentru cafea, datorită efectelor sale energizante. Cimbrul este o plantă cu un conținut nutrițional semnificativ. Conține cantități mari de vitamina C și vitamina A, fier, calciu, mangan, magneziu și fibre, și doze moderate de zinc, vitaminele B2, B6, B2 și B9.

Precauții și contraindicații

Cimbrul este în general o plantă sigură pentru consum. Este bine însă evitarea consumului de cimbru pe perioada sarcinii, deoarece poate cauza stimularea uterului. Sursa

Acesta a fost articolul: Ceaiul de CIMBRU previne răceala și gripa.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul de CIMBRU – ce se întampla daca il bei zilnic, mai ales în această perioadă.