Busuiocul și efectele sale incredibile – Combate DEPRESIA, reduce riscul de ACCIDENT VASCULAR

Busuiocul este o plantă aromatică folosită în special în bucătăria mediteraneană. Pe lângă gustul aparte pe care îl dă preparatelor, busuiocul are nenumărate beneficii asupra sănătăţii datorită conţinutului mare de vitamine şi minerale.

„Busuiocul este o plantă diuretică. Poate fi folosită în infecţii urinare, are acţiune protectoare asupra vaselor de sânge, hipotensoare ca tonic general este foarte bun afrodisiac,” spune dr. Daniela Buşneag, medic medicină generală, homeopatie şi apifitoterapie.

Busuiocul

Există în jur de 35 de soiuri diferite de busuioc. Busuiocul dulce (Ocimum basilicum) este cel mai des întâlnit la noi, cel folosit și în ritualurile bisericești (sfințirea apei). Este originar din Asia și Africa, fiind folosit în scop terapeutic în sistemele de medicină tradițională din India, precum Ayurveda și Unani.

Frunzele și florile sunt utilizate ca tonic și vermifug. În medicina populară, busuiocul este folosit ca remediu pentru dureri de dinți, dureri de urechi, febră, răceală și tuse. Ceaiul de busuioc este bun pentru greață, diaree cronică, flatulență și dizenterie. Uleiul plantei este benefic în ameliorarea oboselii și a rinitelor, în reducerea spasmelor. Infuzia ajută și în articulații dureroase, gută, nefrită, cistită, hemoroizi interni, gonoree.

Studiile au arătat că busuiocul are activități farmacologice excepționale:

– anti-depresive
– stimulente cardiace
– hepato-protectoare
– hipoglicemiante
hipolipidemiante
– imunomodulatoare
– analgezice
– anti-inflamatoare
– anti-microbiene
– antioxidante
– antiulcerogenice
– chemo-modulatoare
– anticancerigene

Busuiocul luptă cu una din cele mai populare tulburări ale momentului, și anume cu depresia. Este sedativ, anticonvulsiv, antispasmodic și hipnotic. Combate stările de tristețe și de plictiseală. Este util în convulsii, dureri de cap și cefalee.

Persoanele care suferă de insomnie din cauza stresului sau de hipertensiune arterială și indigestie pe fond nervos pot consuma ceai de busuioc. Studiile au arătat că busuiocul ameliorează coordonarea motorie și memoria pe termen scurt. Rezultatele sugerează că această plantă ar putea fi folosită clinic pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

CITEȘTE DESPRE: Antidotul perfect pentru OBOSEALA fizică și mentală – Maceratul de BUSUIOC

Moduri de consum

Se poate bea până la 1 litru de ceai de busuioc pe zi. Aceeași cantitate poate ajuta la diminuarea durerilor reumatice.

Infuzia de busuioc este recomandată și în caz de oboseală sau surmenaj intelectual. Este un tonic nervos foarte bun. Are efecte înviorătoare și stimulente asupra circulației cerebrale. Este indicat în astenie și depresie.

Contra oboselii se poate prepara un amestec de 4 linguri de pulbere de busuioc (uscat și măcinat prin râșnița de cafea), 12 linguri de miere și 4 linguri de polen. Se consumă câte 4-6 linguri pe zi, în cure de 10 zile, cu 5 zile pauză între ele.

Pentru prepararea ceaiului, se folosește 1 linguriță de plantă uscată și mărunțită la 1 cană de apă clocotită. Se infuzează 10 minute, apoi se strecoară.

Din busuioc putem obține un vin medicinal cu efecte tonice. Se folosesc 100 g de flori de busuioc și 1 litru de vin roșu. Florile mărunțite se pun într-un borcan de sticlă, iar peste ele se toarnă vinul. Se închide ermetic și se lasă o săptămână la macerat, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 pahar la masă.

Sursă: lataifas.ro