5 plante care întăresc imunitatea

5 plante care întăresc imunitatea. Sistemul imunitar poate provoca diverse afecțiuni atunci când funcția sa este fie depreciată, fie supra-activă. De pildă, atunci când răspunsurile imune adaptive sunt defectate, organismul poate fi predispus la infecții recidivante, la o toleranță scăzută la propriile sale țesuturi și organe (autoimunitate) sau chiar la eșecul de a identifica și eliminarea celulelor care au devenit maligne.

Inclusiv un sistem imunitar care are răspunsuri exagerate poate provoca infecții cronice, din cauza incapacității sale de a regla sau rezolva răspunsul imun. În consecință, el nu va fi capabil să înlăture patogenul dăunător sau inflamația amenințătoare. Între inflamația sistemică și imunitate există o legătură strânsă. De altfel, inflamația este implicată în apariția celor mai cunoscute boli, precum diabetul, ateroscleroza, cancerul sau bolile neurodegenerative. Disfuncțiile sistemului imunitar pot cauza și alte probleme, precum durere cronică, depresie sau anxietate.

5 plante care ajută imunitatea

Fitoterapia vine în ajutor persoanelor cu probleme de imunitate cu o serie de plante care au efecte imunomodulatoare, imunostimulatoare sau antiinflamatoare. Acestea pot ajuta organismul să devină mai rezistent la boală prin compușii pe care îi conțin, sau să scadă inflamația.

Echinaceea

Este una din cele mai vechi plante folosite pentru combaterea diverșilor microbi dăunători. A demonstrat proprietăți antivirale și imunomodulatoare. Această plantă este originară din America de Nord, dar se găsește și la noi, sub formă de diverse produse fitoterapeutice (ceaiuri, tincturi, capsule, creme). Este utilizată pe scară largă în tratamentul curativ sau profilactic al răcelilor și al gripei.

Studiile clinice realizate pe preparatele pe bază de echinaceea au arătat că acestea pot scurta durata și severitatea răcelilor și a infecțiilor tractului respirator superior. Condiția de bază este ca acestea să fie administrate cât mai curând posibil de la apariția simptomelor. Testele pe utilizarea îndelungată a plantei – în scop preventiv – nu au obținut rezultate favorabile. Așadar, folosiți echinaceea doar atunci când simțiți că se apropie o răceală, pentru ameliorarea simptomelor.

Usturoiul

Sunt binecunoscute efectele antimicrobiene ale usturoiului. Poate distruge bacterii puternice, rezistente la antibiotice. Acest aliment funcțional a demonstrat proprietăți imunomodulatoare, antivirale, antiinflamatoare, antimutagene și antitumorale. Un studiu publicat în anul 2020 în jurnalul „Medical Hypotheses” a concluzionat că usturoiul poate fi acceptat ca un remediu preventiv împotriva infecției COVID-19. Acesta stimulează celulele imune și reprimă producția citokinelor pro-inflamatorii.

Oregano

Un studiu recent a dezvăluit că uleiul esențial de oregano este mai eficient decât cele 18 antibiotice folosite momentan împotriva Stafilococului rezistent la meticilină. Conține compuși fenolici cu o eficiență ridicată împotriva bacteriilor, virusurilor și fungilor. Potrivit USDA, oregano are o capacitate antioxidantă de 3 până la 20 de ori mai mare decât a altor plante. De pildă, activitatea sa antioxidantă este de 4 ori mai mare decât activitatea antioxidantă a afinelor, de 12 ori mai mare decât a portocalelor și de 24 de ori mai mare decât a merelor.

Ginseng

Cunoscut cu precădere ca un remediu tonic împotriva oboselii, ginsegul este o plantă adaptogenă. Adică ajută organismul să facă față mai ușor la factorii nocivi. Dovezile din studiile preclinice arată o anumită activitate imunostimulatoare a plantei. Atleții care desfășoară activități fizice intense obișnuiesc să folosească suplimente din plante pentru a avea o rezistență fizică mai bună. Plante precum ginseng și echinaceea pot fi benefice, nu atât prin efectul lor direct asupra creșterii performanței fizice, cât prin efectul adaptogenic și de stimulare a imunității.

Astragalus

Deși mai puțin cunoscută la noi, această plantă are efecte foarte bune împotriva răcelilor și a cancerului. Astragalus (Astragalus membranaceus) este o plantă medicinală cu tradiție milenară în China. Are proprietăți adaptogene, adică protejează organismul de diverși agenți de stres fizic, mintal sau emoțional. În ceea ce privește imunitatea, ea contribuie la activarea răspunsului imun la nivelul macrofagelor.

Este folosită în prevenirea infecțiilor tractului respirator superior. Are efecte antibacteriene, antivirale, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, antihipertensive și antidiabetice. Studiile realizate în SUA au arătat că astragalus îi ajută pe pacienții cu sistemul imunitar slăbit din cauza chimioterapiei sau a radioterapiei să se recupereze mai repede. În plus, mărește speranța de viață.

Alte plante utile pentru imunitate

Alte plante studiate pentru potențialul lor de a crește imunitatea împotriva bolilor sunt:

  • Ceaiul verde (Camelia sinensis)
  • Chimenul negru (Nigella sativa)
  • Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra)
  • Sunătoarea (Hypericum perforatum)

Aceste plante conțin compuși care potențează funcțiile sistemului imunitar, activează și suprimă celulele imune specializate, îmbunătățesc răspunsurile imune și cresc apărarea organismului. Unele au de asemenea proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Atenționări!

nainte de a consuma oricare din plantele menționate mai sus, cereți sfatul medicului, mai ales dacă urmați deja un tratament medicamentos. Majoritatea plantelor pot interacționa cu anumite medicamente. Sursa

Acesta a fost articolul: 5 plante care întăresc imunitatea.

CITEȘTE ȘI: Tratament cu miere și usturoi pentru FICAT